Aktuellt
INBJUDAN BESÖK NEVS, SAMT SAAB CAR MUSEUM, TROLLHÄTTAN 16 JUNI 2022Kära Volvo Museums Vänner,

 

Styrelsen Volvo Museums Vänner önskar Volvo Museums Vänner hjärtligt välkomna till årets första gemensamma aktivitet.
 

Först besöker vi NEVS och vår värd är Stefan Tilk, VD och Vice Ordförande för NEVS, som härstammar från SAAB i Trollhättan, och utvecklar idag framtidens teknologi såsom självkörande fordon och mobilitetslösningar. Även oklarheterna om det kinesiska ägarbolaget Evergrandes finansiella problem har gjort att NEVS har synts flitigt i media den senaste tiden. Stefan Tilk, som är bekant för många med en bakgrund inom Volvo Group, har varit VD för NEVS sedan 2015. Han har en gedigen internationell bakgrund med olika uppdrag, såsom VD för Handelshuset Elof Hansson, Americas Chef hos Volvo Bussar, Mellanöstern- och Afrikaansvarig på Volvo Lastvagnar, samt VD på vägmarknadsföretaget GEVEKO. Vid sidan av arbetet på NEVS är Stefan Tilk även en hängiven Gaisare.

 

Efter detta besök åker vi till SAAB CAR MUSEUM och startar med lunch på NOVA. Därefter berättar Intendent/Curator Peter Bäckström, Saab Car Museum, om hur Saab Car Museum hänger ihop och hur de arbetar med de ideella krafterna i Saab Bilmuseum Stödförening och Saabveteranerna.

För mer info: https://supportsaabcarmuseum.se/ och SAAB-veteranförening Trollhättan (saabveteranernatrollhattan.com)

 

OBS!  För att deltaga vid besöket MÅSTE medlemsavgiften SEK 300
(alt SEK 3000 livsvarigt medlemskap) vara inbetald till bankgiro 222-4087
.Notera: Anmälan är obligatorisk och skall skickas senast 9 juni, 2022 till:

Nils Siosteen, Email: nils.siosteen@gmail.com


Notera även att det är viktigt att meddela om ni inte planerar åka med i bussen, utan reser i egen bil!!

 

AGENDA 16 JUNI 2022

08.30              Avfärd med buss från Volvo Museum, Arendal
09.45              Ankomst NEVS I Trollhättan
12.00              Avfärd NEVS
12.15              Ankomst Innovatum, Trollhättan (SAAB Museum), inkl lunch
Ca 15.00         Avfärd Innovatum, Trollhättan
16.30              Ankomst Volvo Museum, ArendalKära Volvo Museums Vänner,Äntligen fick vi träffas efter en lång tid av restriktioner!


Det kom runt 50 medlemmar till presentationen” den 29 november, om 'Framtidens effektiva och hållbara transportsystem,
vilket var mycket trevligt! 

Vi tackar härmed Sofie Vennersten, Director Public Policy & Regulatory Affairs, Volvo Group, för denna mycket intressanta presentation, vilken gav en inblick i många spännande framtida lösningar och möjligheter.
Efter presentationen fick medlemmarna möjlighet att ställa frågor och diskutera kring ämnet.


Styrelsen Volvo Museums Vänner planerar för ett antal spännande aktiviteter 2022, varav flera fick ställas in 2021 p g a Covid.
Återkommer med mer information och inbjudan till dessa.


Vi hoppas att 2022 skall bli ett bättre år än 2021 och att vi slipper nya långvariga restriktioner, samt att vi därmed snart skall kunna träffas igen.


Vänligen meddela om ni ändrar era kontaktuppgifter så att vår information når fram!

Styrelsen vill också passa på att informera att det är dags att betala in medlemsavgiften för 2022. 

Vi uppskattar att ni vill vara med och stödja Volvo Museum. Medlemsavgiften, som är 300:- per år alt. 3.000:- (livslångt), 
betalas in på Bg 222-4087 (Iban SE2550000000050321194217, BIC ESSESESS, SE-Banken, SE-106 40 Stockholm, för utlandsinbetalningar).Det går även att teckna ett familjemedlemskap för 400:- per år alt. 4.000:- (livslångt).


Som medlem får ni gratis inträde till muséet och rabatt i shopen, samt möjlighet att deltaga på de olika aktiviteter och seminarier som planeras.  En del av er har betalt livslångt medlemskap och ni som har gjort det, behöver naturligtvis inte betala nytt medlemskap.

Övriga medlemmar ombedes vänligen att betala in medlemsavgiften senast 31 dec 2021


Styrelsen för Volvo Museums Vänner önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt år!


Styrelsen Volvo Museums Vänner__________________________________________________________________________________________________________Kära Volvo Museums Vänner!

INBJUDAN


Presentation ”FRAMTIDENS EFFEKTIVA OCH HÅLLBARA TRANSPORTSYSTEM”


Det var mycket trevligt att så många Vänner hade möjlighet att deltaga på plats på Årsmötet den
26 oktober, 2021, och nu ser vi fram emot att träffas litet oftare. Detta givetvis i enlighet med ev nya restriktioner från FHM gällande Covid och ny spridning av denna. 

Vi vill gärna från Volvo Museums Vänners Styrelse och Volvo Museums Vänner dessutom tacka Roger Alm, President Volvo Lastvagnar & Executive Vice President Volvo Group, för en mycket intressant presentation, ”Volvo Trucks Update” där han i samband med Årsmötet gav en summering av affärsläget och en fordonsindustri i förändring. Detta var mycket uppskattat bland de medlemmar som deltog på Årsmötet.

Vi har dessutom den stora glädjen att få presentera nästa medlemsaktivitet,

Sofie Vennersten, Director Public Policy & Regulatory Affairs, Volvo Group,
skall prata om ”Framtidens effektiva och hållbara transportsystem”.

Sofie Vennersten arbetar sedan augusti på AB Volvo som Director Public policy & regulatory affairs. Under de senaste 9 åren har hon haft olika roller på Lindholmen Science Park, senast som programchef för ”Drive Sweden”, ett strategiskt innovationsprogram som lanserats av regeringen för att driva utvecklingen mot hållbara mobilitetslösningar för människor och gods.

Nyckeln till många av framtidens lösningar är beroende av olika typer av samverkan mellan näringsliv, samhällsaktörer, akademi och slutanvändare. Sofie kommer under seminariet att ge oss en inblick i utvecklingsarbete som pågår som kommer att bidra till formandet av framtidens mobilitet. “

 

Datum:  29 november

Tid:        kl 18.00

Plats:     Volvo Museum.

 

I samband med presentationen kommer enklare förtäring att erbjudas.


Notera:  Anmälan är obligatorisk och skall skickas till:
Nils Siosteen senast: 20 november, 2021, Email: nils.siosteen@gmail.com


Välkomna! 

Styrelsen Volvo Museums Vänner
ÅRSSTÄMMA 2021Kära Volvo Museums vänner!


Hoppas att ni kunnat njuta av den fantastiska sommar vi haft i år, trots pågående Covid och de restriktioner som detta har inneburit.

Nu är det dags för den Årsstämma som skulle ha skett i maj, men som vi p g a pandemin tyvärr tvingades att senarelägga. Nu hoppas vi att det skall kunna fungera på bästa sätt i samband med att restriktionerna släpper 29 september.


Ni inbjuds härmed till Årsstämma 2021 i föreningen Volvo Museums Vänner.


Datum:   26 oktober, 2021

Tid:         Kl. 18.00-20.00

Plats:      Volvo Museum, Kommandobryggan, Arendal


Vi har även den stora glädjen att informera att Roger Alm, President Volvo Lastvagnar & Executive Vice President Volvo Group, medverkar under rubriken ”Volvo Trucks Update” där han ger en summering av affärsläget och en fordonsindustri i förändring.


I samband med Årsstämman kommer enklare förtäring att erbjudas.

Ev. motioner skall vara Styrelsen tillhanda senast 12 oktober, 2021.

Dessa skickas till museumsvanner@gmail.com

 

För att deltaga i stämman skall medlemsavgiften SEK 300 (alt SEK 3000 livsvarigt medlemskap) vara inbetald
till bankgiro 222-4087.


 

Notera:  Anmälan är obligatorisk och skall skickas till:

Nils Siosteen senast: 19 okt, 2021, Email: nils.siosteen@gmail.com

 

 

Varmt välkomna!

önskar

Styrelsen Volvo Museums Vänner 
 

Kära Volvo Museums Vänner,


Hoppas att ni alla mår bra trots fortsatt Covid samt alla de restriktioner detta innebär och att ni har haft möjlighet att få njuta av det fantastiska vinterväder vi fått som start på 2021.


Nu väntar vi på våren och på att vi skall få ta del av det vaccin som vi alla så länge väntat på och därmed förhoppning om att vi snart kan få träffas igen.


Volvo Museum har tyvärr varit stängt under en längre period och som det ser ut just nu, så väntar Museet på nya rekommendationer från FHM innan man kan planera för att öppna upp för besökare.

Tyvärr har detta även inneburit att det inte kunnat ske några aktiviteter samt minskat underhåll av våra fina Volvoprodukter, men även här ser vi fram emot att det snart blir bättre tider.


Styrelsen vill också passa på att påminna dem som inte har betalt medlemsavgiften för 2021,
att göra detta snarast.  Vi hoppas givetvis att ni fortsatt vill vara medlemmar och att det inte skall dröja alltför länge innan vi kan återkomma med mer information om de aktiviteter och föredrag som vi tidigare planerat, men tvingats lägga på is, såsom bl a seminarier kring framtida effektiva transportsystem, Drive Sweden, och tekniken kring förarlösa bilar, RISE, samt den traditionella provkörningsaktiviteten där Volvo Cars visar upp sina produkter.


Vi uppskattar att ni vill vara med och stödja Volvo Museum. Medlemsavgiften, som är 300:- per år alt. 3.000:- (livslångt), betalas in på Bg 222-4087 (Iban SE2550000000050321194217, BIC ESSESESS, SE-Banken, SE-106 40 Stockholm, för utlandsinbetalningar).
Det går även att teckna ett familjemedlemskap för 400:- per år alt. 4.000:- (livslångt). Som medlem får ni gratis inträde till muséet och rabatt i shopen, samt möjlighet att deltaga på de olika aktiviteter och seminarier som planeras.  En del av er har betalt livslångt medlemskap och ni som har gjort det, behöver naturligtvis inte betala nytt medlemskap.

Vi kommer fortsatt att skicka ut information via e-post och information kommer även fortsatt att finnas på Vännernas hemsida  www.volvomuseumsvanner.com

 

Styrelsen för Volvo Museums Vänner hoppas vi snart får träffas igen.


Med vänlig hälsning

Styrelsen Volvo Museums VännerVälkommen till ett spännande studiebesök på AstaZeros helt unika anläggning i Hällered


Datum:       5 mars kl 11-13.30


Samling:     kl 09.15 vid Volvo Museum


Avresa:       kl 09.30 med buss


OSA:          Senast 28 februariAnmälan till:   nils.siosteen@gmail.comAstaZero - ett testområde på två miljoner kvadrat. Här skall forskare från hela världen kunna forska fram och testa "intelligenta" fordon som är säkrare.


AstaZero är världens första och oberoende fullskaliga testområde för framtida kör- och vägsäkerhet for fordon.

Faciliteten är helt unik och de olika trafiksituationerna gör det fullt möjligt att testa avancerade säkerhetssystem och dess funktioner för all sorts trafik och trafiksituationer, vilket ger möjlighet att utveckla nya lösnigar för ökad trafiksäkerhet.
Tack CampX för ett mycket spännande studiebesök 


Datum:         18 februari  kl 18.00-20.00

Adress:          Eketrägatan 25, Volvo Group, Lundby


CampX by Volvo Group - global innovationsarena för teknik och affärsutveckling.


2019 invigdes Volvokoncernens nya innovationslab CampX. Ett innovationscenter för Volvos framtida fordon.  

På plats vid invigningen  fanns 240 gäster från hela världen tillssammans med prins Daniel samt Anders Ygeman.

 

CampX är ett 8 000 kvadratmeter stort center med kontor och tekniska testytor. X-Hallen, hade stått tom i decennier och här kunde man rymma ett stort nytt center som skall föra lastbilstillverkningen in i framtiden.  

På Camp X arbetar ca 400 Volvomedarbetare tillsammans med partners från andra företag, lärosäten och samhället.

 

Automation, elektromobilitet och uppkopplad teknik skapar nya möjligheter och ställer nya krav på fordonsbranschen. 

CampX är Volvokoncernens globala innovationsarena för utveckling av ny teknik och nya affärsmodeller.
Till CampX bjuder Volvo in samarbetspartners som start-up-företag, leverantörer, den akademiska världen och myndigheter för att utveckla framtidens transportlösningar tillsammans med experter från Volvokoncernen.


Volvo Museums Vänner fick en mycket trevlig presentation och inblick i nya arbetsätt och Volvokoncernens utveckling mot elektrifiering av framtidens transporter, samt visning av framtidens spännande produkter.


God Jul och Gott Nytt År!
Kära Volvo Museums Vänner,


 

Året 2020 närmar sig sitt slut och vi kan tyvärr konstatera att det har varit ett annorlunda år, med en pandemi som drabbat hela världen. Detta har inneburit många restriktioner och rekommendationer från FHM och därmed har Vännernas beslutade aktiviteter och seminarier behövt ställas in och skjutas på framtiden. Vi kommer att återkomma med nya datum så snart detta är möjligt.


Några av Museets bilar och lastvagnar har varit ute och kört kortare sträckor under sommaren och hösten och visats upp för allmänheten, men alla utställningar har varit avbokade. Nedan några bilder från dessa körningar.
Vi hoppas att 2021 skall bli ett bättre år och att vi snart skall kunna träffas och umgås igen.


All kommunikation sker via e-post och information kommer även finnas även på Vännernas hemsida  www.volvomuseumsvanner.com.  


Styrelsen vill också passa på att informera att det är dags att betala in medlemsavgiften för 2021. 


Vi uppskattar att ni vill vara med och stödja Volvo Museum. Medlemsavgiften, som är 300:- per år alt. 3.000:- (livslångt), betalas in på Bg 222-4087 (Iban SE2550000000050321194217, BIC ESSESESS, SE-Banken, SE-106 40 Stockholm, för utlandsinbetalningar).
Det går även att teckna ett familjemedlemskap för 400:- per år alt. 4.000:- (livslångt).


Som medlem får ni gratis inträde till muséet och rabatt i shopen, samt möjlighet att deltaga på de olika aktiviteter och seminarier som planeras.  


En del av er har betalt livslångt medlemskap och ni som har gjort det, behöver naturligtvis inte betala nytt medlemskap.

Övriga medlemmar ombedes att betala in medlemsavgiften senast 31 dec 2020

Styrelsen för Volvo Museums Vänner önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt år, och hoppas vi snart får träffas igen.Styrelsen Volvo Museums Vänner


Årsstämma 2020 Volvo Museums Vänner 

Datum :       20 oktober 2020

Tid:             Kl 18.00

Plats:          Kommandobryggan, Volvo Museum, Arendal


Pga Covid-19 och därmed rådande omständigheter och beslut från FHM kan vi endast erbjuda plats för max 50 personer. 


Notera:       Anmälan är obligatorisk och skall skickas till Nils Siosteen, email. Nils.siosteen@gmail.com senast 13 oktober.

Anförande av Olle Ludvigsson, fd EU-parlamentariker, 

"Erfarenheter och intryck som långvarig EU-parlamentariker" 7 november 2019


Till anförandet av Olle Ludvigsson kom ett 50-tal åhörare, vilka fick ta del av de spännande erfarenheter som han fått uppleva 

under alla sina år som EU-parlamentariker. Galapremiär 27 september på Volvo Museum 


 "Black Light - den sista riktiga Bond-filmen" visades för första gången i Göteborg. Volvo Museum tillsammans  med ett antal sponsorer har

förverkligat detta i Volvo Museums fina lokaler.

Det kom ca 500 uppklädda premiärgäster, som togs emot med röd matta, fotografering med stjärnglans, "bubbel" & film. 

Filmen kom till när två vänner hade en Bond-maratonkväll och konstaterade att de senare inte var RIKTIGA Bond-filmer.
Sex år senare premiärvisades "Black Light". Allt arbete har varit helt frivilligt och alla intäkter som samlats in går oavkortat till
Världens Barn.
Till dags dato har filmen spelat in över 2 miljoner kr!


Tisdag 17 september 2019 provkörning av Volvo Lastvagnars modellprogram Ett drygt 50-tal vänner deltog vid provkörningen.  Vännerna samlades på Volvomuseet där Sören Nyeboe, Volvo Museum, välkomnade medlemmarna. Jan Johnson berättade om lastvagnarnas historia. Från Museet transporterades Vännerna till Volvo Lastvagnars provkörningsbana med Svea. Antonio Nicoletti, Volvo Lastvagnar Sverige, presenterade nya FH lastvagnsprogram och Carl Johan Almqvist, AB Volvo presenterade produkterna som fanns tillgängliga för provkörningen. Vännerna fick även tillfälle att beskåda Vera, Volvos automatiserade elfordon. Därefter fick vännerna möjlighet att provköra ett stort antal produkter.
Volvo Lastvagnar bjöd på fika och lunch på LV Democenter och därefter transporterades gästerna tillbaka till Volvo Museum med elbuss.  Årsstämma onsdag 8 maj 2019


Verksamhetsberättelse, ekonomisk rapport och protokoll finns på sidan Styrelse och Stadgar.

47 medlemmar deltog i stämman. Undis Nyqvist avtackades och efterträdaren Margareta Benjaminsson valdes in i styrelsen.


Paul Welander berättade om Volvo Museums flytt till World of Volvo på Lisebergsområdet planerat år 2021-22.

Tack till Undis efter ca 6 år i styrelsen.

Margareta Benjaminsson ny medlem i styrelsen och ersätter Undis.

Efter stämman välkomnade vi Torsten Jansson, grundare och huvudägare av New Wave-koncernen, som berättade om sitt entreprenörskap "Resan från Dingle till Shanghai". Han äger idag 45 företag. I New Wave Group ingår bl a Craft, Seger, Orrefors, Cutter&Buck, Clique, Projob, Pax, Sagaform, Jobman. Leveranssäkerhet är viktigast. Ett nytt material i funktionskläder är återvunnen polyester. Han jobbar idag mest med logistik.
Torsten Jansson i sällskap med Nils Siösteen och två tidigare VD för Volvo Cars Hans-Olov Olsson och Lennart Jeansson.

Lindholmen Science Park 21 januari 2019

- från ödetomt till sjudande kluster för framtidens mobilitet

 

Ordföranden för Lindholmen Science Park sedan februari 2017, Anna Nilsson-Ehle, tog emot ett stort antal museets vänner och berättade om områdets framväxt och spännande utveckling.

Göteborg hade faktiskt de största varven i världen innan Lindholmen gick i konkurs 1977. Göteborg stad över området 1996 för 1 kr.

 

Alltifrån starten 2002 har Volvo varit en drivande kraft i den snabba utvecklingen av Lindholmen. Idag är det Göteborgs mest kunskapsintensiva och expansiva område - en internationell företagspark för en av Europas mest intressanta innovationsmiljöer för framtidens fordonstrafik. Här arbetar, studerar, forskar eller bor över 20 000 personer och målet är att den siffran skall vara 30-40 000 personer år 2020.

Seminarium 28 november i Volvo Museums Auditorium

 

Ett spännande program som beskriver nya disruptiva teknikskiften som elektrifiering och självkörande fordon, vilket driver fram ny konkurrens och nya affärsmodeller inom fordonsindustrin.

Paul Welander, SVP Volvo Cars och Ricard Fritz, Senior Advisor Volvo Trucks, beskrev branschens trender och Volvobolagens strategier för att möta framtidens krav.

Paul Welander, som även arbetar i styrelsen för Volvo Museum, gav oss klart besked om att muséets nya placering i "World of Volvo", bredvid Liseberg, skall stå klart 28/11 2021!

Ett 40-tal engagerade medlemmar fanns på plats.

 

 

Besök på Volvo Ocean Race med lunch 19 juni 2018


Årsstämma torsdag 17 maj 2018

Agenda, verksamhetsberättelse och ekonomisk rapport finns under Styrelse och Stadgar. Se protokoll här.

40 personer deltog i årets stämma. Efter avslutat möte avtackades mångåriga styrelseledamöterna Tomas Söderberg och Leif "Bussleif" Andersson. Sedan hälsades Kristian Elvefors, VD för Volvo Car Sverige, välkommen. Han berättade inspirerande om "Varumärkesresan" (Made by Sweden). Och om hemmamarknaden - 2017 såldes 75.506 personbilar i Sverige. Om visioner, bl a - 2020 inga omkomna eller allvarligt skadade i en Volvo, 2025 1 miljon elektrifierade Volvobilar på gatorna.


Kristian Elvefors

VD Volvo Car Sverige

Nya i styrelsen.

Tommy Kohle, Lena Lind och Roger Johansson

Leif "Buss-leif" Andersson och Tomas Söderberg har varit många år i styrelsen och har bidragit till uppbyggandet av Volvo Museums Vänner. Båda avtackades i samband med årsstämman.

Bussresa till Brandt i Uddevalla - Volvos största och äldsta återförsäljare

En busslast med muséets vänner fyllde konferensrummet hos Brandts för en genomgång av ägaren Sten Brandt. Därpå en kort rapport av vår medlem Fredrik Ljungqvist, som sammanställt Brandts historiska arkiv. Vi fortsatte med en vandring genom nya fräscha lokaler och lunch på gamla Volvofabriken. Ett uppskattat besök! (13/3-18)20/11 - "Infrastruktur på såväl nationell som lokal nivå"

Anna Johansson

i Volvo Museum Auditorium


Riksdagsledamot, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg och f.d. infrastrukturminister.


Efter en kort introduktion följde en frågestund, som tog upp många viktiga och aktuella ämnen - järnvägsunderhåll, lastbilstransporter, bränslen etc.

Transportsystemet är nödvändigt för vår samhällsutveckling och vi står inför ett teknikskifte.

Yta, buller och välbefinnande är avgörande faktorer i stadsplaneringen.


25/10-17 provkörning på VCDC


30 medlemmar tog tillfället att provköra ett 20-tal nya personbilar i varierande modeller (V40, S-V-XC60, S-V-XC90, hybrider, AWD, diesel). Det blev snabba byten medan regnet öste ner och en kaffepaus passade bra.


---------------------------------------------------


Besök på Cyan Racing 12 juni


Ett 30-tal entusiaster hade tillfälle att besöka Cyan Racings nybyggda och ultramoderna kontor i Mölndal och fick lyssna på ägaren Christian Dahl, som med passion och kunskap berättade om verksamheten som han tog över 2004. Idag med ett 50-tal anställda. Man har bl a investerat i en egen värdefull simulator.

Cyan Racing vann VM på Nürnburger Ring för två veckor sedan. Vi fick se bilarna som nu stod i verkstaden för service, det var N Catsburg, Ted Björk och N Girolanis bilar.

PeO Jondelius började besöket med att berätta bakgrunden till Volvos tävlingsverksamhet och speciellt om Volvos deltagande i Monte Carlo-rallyt under tidiga 1960-talet. Flera av de närvarande kunde bidra med egen erfarenhet om tävlingsverksamheten.


Årsstämma 30 maj 2017


37 medlemmar deltog i årets stämma i Volvo Museums auditorium. 

PeO Jondelius har i ca 35 år bevakat och skrivit om Volvo Cars konkurrenter. Efter mötet kåserade han om besöket på årets Geneve-salong - det 87:e i ordningen och den enda som sker varje år. PeOs första besök på salongen var 1967. I år var det ett miljöfokus, men samtidigt många högpresterande bilar, eftersom de är mest lönsamma. Volvo introducerade sin XC60. Alla småbilar hade tagit ut svängarna med vassare design. Det var anmärkningsvärt många samgående affärer med kända märken.

Efter mötet gjorde Leif Rådeström reklam för Volvo Veteranbussklubb genom ett kompendium om Volvo Buss historik som fanns att ta med för intresserade.


Årsstämma 2020 Volvo Museums Vänner 


Datum :       20 oktober 2020

Tid:             Kl 18.00

Plats:          Kommandobryggan, Volvo Museum, Arendal


Pga Covid-19 och därmed rådande omständigheter och beslut från FHM kan vi endast erbjuda plats för max 50 personer. 


Notera:       Anmälan är obligatorisk och skall skickas till Nils Siosteen, email. Nils.siosteen@gmail.com senast 13 oktober.

Anförande av Olle Ludvigsson, fd EU-parlamentariker, 

"Erfarenheter och intryck som långvarig EU-parlamentariker" 7 november 2019


Till anförandet av Olle Ludvigsson kom ett 50-tal åhörare, vilka fick ta del av de spännande erfarenheter som han fått uppleva 

under alla sina år som EU-parlamentariker. Galapremiär 27 september på Volvo Museum 


 "Black Light - den sista riktiga Bond-filmen" visades för första gången i Göteborg. Volvo Museum tillsammans  med ett antal sponsorer har

förverkligat detta i Volvo Museums fina lokaler.

Det kom ca 500 uppklädda premiärgäster, som togs emot med röd matta, fotografering med stjärnglans, "bubbel" & film. 

Filmen kom till när två vänner hade en Bond-maratonkväll och konstaterade att de senare inte var RIKTIGA Bond-filmer.
Sex år senare premiärvisades "Black Light". Allt arbete har varit helt frivilligt och alla intäkter som samlats in går oavkortat till
Världens Barn.
Till dags dato har filmen spelat in över 2 miljoner kr!


Tisdag 17 september 2019 provkörning av Volvo Lastvagnars modellprogram Ett drygt 50-tal vänner deltog vid provkörningen.  Vännerna samlades på Volvomuseet där Sören Nyeboe, Volvo Museum, välkomnade medlemmarna. Jan Johnson berättade om lastvagnarnas historia. Från Museet transporterades Vännerna till Volvo Lastvagnars provkörningsbana med Svea. Antonio Nicoletti, Volvo Lastvagnar Sverige, presenterade nya FH lastvagnsprogram och Carl Johan Almqvist, AB Volvo presenterade produkterna som fanns tillgängliga för provkörningen. Vännerna fick även tillfälle att beskåda Vera, Volvos automatiserade elfordon. Därefter fick vännerna möjlighet att provköra ett stort antal produkter.
Volvo Lastvagnar bjöd på fika och lunch på LV Democenter och därefter transporterades gästerna tillbaka till Volvo Museum med elbuss.  

Välkommen till ett spännande studiebesök på AstaZeros helt unika anläggning i Hällered


Datum:       5 mars kl 11-13.30


Samling:     kl 09.15 vid Volvo Museum


Avresa:       kl 09.30 med buss


OSA:          Senast 28 februariAnmälan till:   nils.siosteen@gmail.comAstaZero - ett testområde på två miljoner kvadrat. Här skall forskare från hela världen kunna forska fram och testa "intelligenta" fordon som är säkrare.


AstaZero är världens första och oberoende fullskaliga testområde för framtida kör- och vägsäkerhet for fordon.

Faciliteten är helt unik och de olika trafiksituationerna gör det fullt möjligt att testa avancerade säkerhetssystem och dess funktioner för all sorts trafik och trafiksituationer, vilket ger möjlighet att utveckla nya lösnigar för ökad trafiksäkerhet.
Tack CampX för ett mycket spännande studiebesök 


Datum:         18 februari  kl 18.00-20.00

Adress:          Eketrägatan 25, Volvo Group, Lundby


CampX by Volvo Group - global innovationsarena för teknik och affärsutveckling.


2019 invigdes Volvokoncernens nya innovationslab CampX. Ett innovationscenter för Volvos framtida fordon.  

På plats vid invigningen  fanns 240 gäster från hela världen tillssammans med prins Daniel samt Anders Ygeman.

 

CampX är ett 8 000 kvadratmeter stort center med kontor och tekniska testytor. X-Hallen, hade stått tom i decennier och här kunde man rymma ett stort nytt center som skall föra lastbilstillverkningen in i framtiden.  

På Camp X arbetar ca 400 Volvomedarbetare tillsammans med partners från andra företag, lärosäten och samhället.

 

Automation, elektromobilitet och uppkopplad teknik skapar nya möjligheter och ställer nya krav på fordonsbranschen. 

CampX är Volvokoncernens globala innovationsarena för utveckling av ny teknik och nya affärsmodeller.
Till CampX bjuder Volvo in samarbetspartners som start-up-företag, leverantörer, den akademiska världen och myndigheter för att utveckla framtidens transportlösningar tillsammans med experter från Volvokoncernen.


Volvo Museums Vänner fick en mycket trevlig presentation och inblick i nya arbetsätt och Volvokoncernens utveckling mot elektrifiering av framtidens transporter, samt visning av framtidens spännande produkter.Årsstämma onsdag 8 maj 2019


Verksamhetsberättelse, ekonomisk rapport och protokoll finns på sidan Styrelse och Stadgar.

47 medlemmar deltog i stämman. Undis Nyqvist avtackades och efterträdaren Margareta Benjaminsson valdes in i styrelsen.


Paul Welander berättade om Volvo Museums flytt till World of Volvo på Lisebergsområdet planerat år 2021-22.

Tack till Undis efter ca 6 år i styrelsen.

Margareta Benjaminsson ny medlem i styrelsen och ersätter Undis.

Efter stämman välkomnade vi Torsten Jansson, grundare och huvudägare av New Wave-koncernen, som berättade om sitt entreprenörskap "Resan från Dingle till Shanghai". Han äger idag 45 företag. I New Wave Group ingår bl a Craft, Seger, Orrefors, Cutter&Buck, Clique, Projob, Pax, Sagaform, Jobman. Leveranssäkerhet är viktigast. Ett nytt material i funktionskläder är återvunnen polyester. Han jobbar idag mest med logistik.
Torsten Jansson i sällskap med Nils Siösteen och två tidigare VD för Volvo Cars Hans-Olov Olsson och Lennart Jeansson.

Lindholmen Science Park 21 januari 2019

- från ödetomt till sjudande kluster för framtidens mobilitet

 

Ordföranden för Lindholmen Science Park sedan februari 2017, Anna Nilsson-Ehle, tog emot ett stort antal museets vänner och berättade om områdets framväxt och spännande utveckling.

Göteborg hade faktiskt de största varven i världen innan Lindholmen gick i konkurs 1977. Göteborg stad över området 1996 för 1 kr.

 

Alltifrån starten 2002 har Volvo varit en drivande kraft i den snabba utvecklingen av Lindholmen. Idag är det Göteborgs mest kunskapsintensiva och expansiva område - en internationell företagspark för en av Europas mest intressanta innovationsmiljöer för framtidens fordonstrafik. Här arbetar, studerar, forskar eller bor över 20 000 personer och målet är att den siffran skall vara 30-40 000 personer år 2020.

Seminarium 28 november i Volvo Museums Auditorium

 

Ett spännande program som beskriver nya disruptiva teknikskiften som elektrifiering och självkörande fordon, vilket driver fram ny konkurrens och nya affärsmodeller inom fordonsindustrin.

Paul Welander, SVP Volvo Cars och Ricard Fritz, Senior Advisor Volvo Trucks, beskrev branschens trender och Volvobolagens strategier för att möta framtidens krav.

Paul Welander, som även arbetar i styrelsen för Volvo Museum, gav oss klart besked om att muséets nya placering i "World of Volvo", bredvid Liseberg, skall stå klart 28/11 2021!

Ett 40-tal engagerade medlemmar fanns på plats.

 

 

Besök på Volvo Ocean Race med lunch 19 juni 2018


Årsstämma torsdag 17 maj 2018

Agenda, verksamhetsberättelse och ekonomisk rapport finns under Styrelse och Stadgar. Se protokoll här.

40 personer deltog i årets stämma. Efter avslutat möte avtackades mångåriga styrelseledamöterna Tomas Söderberg och Leif "Bussleif" Andersson. Sedan hälsades Kristian Elvefors, VD för Volvo Car Sverige, välkommen. Han berättade inspirerande om "Varumärkesresan" (Made by Sweden). Och om hemmamarknaden - 2017 såldes 75.506 personbilar i Sverige. Om visioner, bl a - 2020 inga omkomna eller allvarligt skadade i en Volvo, 2025 1 miljon elektrifierade Volvobilar på gatorna.


Kristian Elvefors

VD Volvo Car Sverige

Nya i styrelsen.

Tommy Kohle, Lena Lind och Roger Johansson

Leif "Buss-leif" Andersson och Tomas Söderberg har varit många år i styrelsen och har bidragit till uppbyggandet av Volvo Museums Vänner. Båda avtackades i samband med årsstämman.

Bussresa till Brandt i Uddevalla - Volvos största och äldsta återförsäljare

En busslast med muséets vänner fyllde konferensrummet hos Brandts för en genomgång av ägaren Sten Brandt. Därpå en kort rapport av vår medlem Fredrik Ljungqvist, som sammanställt Brandts historiska arkiv. Vi fortsatte med en vandring genom nya fräscha lokaler och lunch på gamla Volvofabriken. Ett uppskattat besök! (13/3-18)20/11 - "Infrastruktur på såväl nationell som lokal nivå"

Anna Johansson

i Volvo Museum Auditorium


Riksdagsledamot, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg och f.d. infrastrukturminister.


Efter en kort introduktion följde en frågestund, som tog upp många viktiga och aktuella ämnen - järnvägsunderhåll, lastbilstransporter, bränslen etc.

Transportsystemet är nödvändigt för vår samhällsutveckling och vi står inför ett teknikskifte.

Yta, buller och välbefinnande är avgörande faktorer i stadsplaneringen.


25/10-17 provkörning på VCDC


30 medlemmar tog tillfället att provköra ett 20-tal nya personbilar i varierande modeller (V40, S-V-XC60, S-V-XC90, hybrider, AWD, diesel). Det blev snabba byten medan regnet öste ner och en kaffepaus passade bra.


---------------------------------------------------


Besök på Cyan Racing 12 juni


Ett 30-tal entusiaster hade tillfälle att besöka Cyan Racings nybyggda och ultramoderna kontor i Mölndal och fick lyssna på ägaren Christian Dahl, som med passion och kunskap berättade om verksamheten som han tog över 2004. Idag med ett 50-tal anställda. Man har bl a investerat i en egen värdefull simulator.

Cyan Racing vann VM på Nürnburger Ring för två veckor sedan. Vi fick se bilarna som nu stod i verkstaden för service, det var N Catsburg, Ted Björk och N Girolanis bilar.

PeO Jondelius började besöket med att berätta bakgrunden till Volvos tävlingsverksamhet och speciellt om Volvos deltagande i Monte Carlo-rallyt under tidiga 1960-talet. Flera av de närvarande kunde bidra med egen erfarenhet om tävlingsverksamheten.


Årsstämma 30 maj 2017


37 medlemmar deltog i årets stämma i Volvo Museums auditorium. 

PeO Jondelius har i ca 35 år bevakat och skrivit om Volvo Cars konkurrenter. Efter mötet kåserade han om besöket på årets Geneve-salong - det 87:e i ordningen och den enda som sker varje år. PeOs första besök på salongen var 1967. I år var det ett miljöfokus, men samtidigt många högpresterande bilar, eftersom de är mest lönsamma. Volvo introducerade sin XC60. Alla småbilar hade tagit ut svängarna med vassare design. Det var anmärkningsvärt många samgående affärer med kända märken.

Efter mötet gjorde Leif Rådeström reklam för Volvo Veteranbussklubb genom ett kompendium om Volvo Buss historik som fanns att ta med för intresserade.