Aktuellt

Bussresa till Brandt i Uddevalla - Volvos största och äldsta återförsäljare

En busslast med muséets vänner fyllde konferensrummet hos Brandts för en genomgång av ägaren Sten Brandt. Därpå en kort rapport av vår medlem Fredrik Ljungqvist, som sammanställt Brandts historiska arkiv. Vi fortsatte med en vandring genom nya fräscha lokaler och lunch på gamla Volvofabriken. Ett uppskattat besök! (13/3-18)

Välkommen till årsstämman 2019


Onsdag den 5 maj kl 18.00 i auditoriet på Volvo Museum. Vi bjuder på kaffe och smörgås. 

Se agenda här. Verksamhetsberättelse och ekonomisk rapport finns på sidan Styrelse och Stadgar.

För att beställa förtäring önskar vi få in anmälan om deltagande till nils.siosteen@gmail.com senast 29/4.Efter stämman får vi besök av Torsten Jansson, grundare och huvudägare av New Wave-koncernen, som berättar om entreprenörskap och sitt stora bilintresse. Volvo Museums Dag 11 maj

Volontärer behövs under fredag-lördag 10-11/5. Se separat utskick.

För information och anmälan kontakta direkt: lise-lotte.kolmberger@volvo.com. Mobil: 0739-022084.

Lindholmen Science Park 21 januari 2019

- från ödetomt till sjudande kluster för framtidens mobilitet

 

Ordföranden för Lindholmen Science Park sedan februari 2017, Anna Nilsson-Ehle, tog emot ett stort antal museets vänner och berättade om områdets framväxt och spännande utveckling.

Göteborg hade faktiskt de största varven i världen innan Lindholmen gick i konkurs 1977. Göteborg stad över området 1996 för 1 kr.

 

Alltifrån starten 2002 har Volvo varit en drivande kraft i den snabba utvecklingen av Lindholmen. Idag är det Göteborgs mest kunskapsintensiva och expansiva område - en internationell företagspark för en av Europas mest intressanta innovationsmiljöer för framtidens fordonstrafik. Här arbetar, studerar, forskar eller bor över 20 000 personer och målet är att den siffran skall vara 30-40 000 personer år 2020.

Seminarium 28 november i Volvo Museums Auditorium

 

Ett spännande program som beskriver nya disruptiva teknikskiften som elektrifiering och självkörande fordon, vilket driver fram ny konkurrens och nya affärsmodeller inom fordonsindustrin.

Paul Welander, SVP Volvo Cars och Ricard Fritz, Senior Advisor Volvo Trucks, beskrev branschens trender och Volvobolagens strategier för att möta framtidens krav.

Paul Welander, som även arbetar i styrelsen för Volvo Museum, gav oss klart besked om att muséets nya placering i "World of Volvo", bredvid Liseberg, skall stå klart 28/11 2021!

Ett 40-tal engagerade medlemmar fanns på plats.

 

 

Besök på Volvo Ocean Race med lunch 19 juni 2018Årsstämma torsdag 17 maj 2018

Agenda, verksamhetsberättelse och ekonomisk rapport finns under Styrelse och Stadgar. Se protokoll här.

40 personer deltog i årets stämma. Efter avslutat möte avtackades mångåriga styrelseledamöterna Tomas Söderberg och Leif "Bussleif" Andersson. Sedan hälsades Kristian Elvefors, VD för Volvo Car Sverige, välkommen. Han berättade inspirerande om "Varumärkesresan" (Made by Sweden). Och om hemmamarknaden - 2017 såldes 75.506 personbilar i Sverige. Om visioner, bl a - 2020 inga omkomna eller allvarligt skadade i en Volvo, 2025 1 miljon elektrifierade Volvobilar på gatorna.


Kristian Elvefors

VD Volvo Car Sverige

Nya i styrelsen.

Tommy Kohle, Lena Lind och Roger Johansson

Leif "Buss-leif" Andersson och Tomas Söderberg har varit många år i styrelsen och har bidragit till uppbyggandet av Volvo Museums Vänner. Båda avtackades i samband med årsstämman.20/11 - "Infrastruktur på såväl nationell som lokal nivå"

Anna Johansson

i Volvo Museum Auditorium


Riksdagsledamot, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg och f.d. infrastrukturminister.


Efter en kort introduktion följde en frågestund, som tog upp många viktiga och aktuella ämnen - järnvägsunderhåll, lastbilstransporter, bränslen etc.

Transportsystemet är nödvändigt för vår samhällsutveckling och vi står inför ett teknikskifte.

Yta, buller och välbefinnande är avgörande faktorer i stadsplaneringen.


25/10 provkörning på VCDC


30 medlemmar tog tillfället att provköra ett 20-tal nya personbilar i varierande modeller (V40, S-V-XC60, S-V-XC90, hybrider, AWD, diesel). Det blev snabba byten medan regnet öste ner och en kaffepaus passade bra.


---------------------------------------------------


Besök på Cyan Racing 12 juni


Ett 30-tal entusiaster hade tillfälle att besöka Cyan Racings nybyggda och ultramoderna kontor i Mölndal och fick lyssna på ägaren Christian Dahl, som med passion och kunskap berättade om verksamheten som han tog över 2004. Idag med ett 50-tal anställda. Man har bl a investerat i en egen värdefull simulator.

Cyan Racing vann VM på Nürnburger Ring för två veckor sedan. Vi fick se bilarna som nu stod i verkstaden för service, det var N Catsburg, Ted Björk och N Girolanis bilar.

PeO Jondelius började besöket med att berätta bakgrunden till Volvos tävlingsverksamhet och speciellt om Volvos deltagande i Monte Carlo-rallyt under tidiga 1960-talet. Flera av de närvarande kunde bidra med egen erfarenhet om tävlingsverksamheten.


Årsstämma 30 maj 2017


37 medlemmar deltog i årets stämma i Volvo Museums auditorium. Se protokoll, verksamhetsberättelse och ekonomiska rapporter.

PeO Jondelius har i ca 35 år bevakat och skrivit om Volvo Cars konkurrenter. Efter mötet kåserade han om besöket på årets Geneve-salong - det 87:e i ordningen och den enda som sker varje år. PeOs första besök på salongen var 1967. I år var det ett miljöfokus, men samtidigt många högpresterande bilar, eftersom de är mest lönsamma. Volvo introducerade sin XC60. Alla småbilar hade tagit ut svängarna med vassare design. Det var anmärkningsvärt många samgående affärer med kända märken.

Efter mötet gjorde Leif Rådeström reklam för Volvo Veteranbussklubb genom ett kompendium om Volvo Buss historik som fanns att ta med för intresserade.


Bussutflykt till Repslagarmuséet i Älvängen och SAABs museum i Trollhättan 20/4 2017


Muséets intendent Peter Bäckström hälsade oss välkomna och några veteraner berättade lite SAAB-

historia. Trollhättan stad äger 70% och SAAB Aero 30% i muséet. 2016 hade man 25.000 besökare.

 

Jubileumsutställning Jan Wilsgaard 


Volvo Museum inbjuder medlemmarna till en specialutställning till minne av Jan Wilsgaard, legendarisk och mångårig chefdesigner hos Volvo Personvagnar. Utställningen består av ett antal skisser, foton och bilder från Jans verksamma yrkestid plus ett antal av de bilar han designade. Utställningen pågår till augusti 2017.

Ann-Sofie Hermansson på Volvo Museum


2016-10-25 besökte kommunstyrelsens ordförande i Göteborg - Ann-Sofie Hermansson - muséet för att hålla ett anförande med rubriken "Göteborg - en av de mest dynamiska städerna i Europa". Det var ett uppskattat besök.2015-10-21 var det provkörning på Volvo Cars Democenter. Ca 25 medlemmar trotsade ett ruggigt Göteborgsväder.


2016-05-10 Årsstämma

45 medlemmar besökte årets stämma i Volvo Museums auditorium. Efter mötet lyssnade vi på Thomas Müller, Vice President Electrics/Electronics and Chassis, som berättade om projektet med förarlösa bilar (Autonomous Driving). Självkörande Volvobilar finns redan på svenska gatoroch senast 2017 kommer riktiga kunder att använda 100 självkörande Volvobilar på allmänna vägar - världens första storskaliga projekt med självkörande bilar! Detta är ett samarbete mellan Volvo Car Group, Transportstyrelsen, Trafikverket, Lindholmen Science Park och stöds av den svenska regeringen.


2016-03-14 Besök på Bilia Väst i Sisjön

Vi hälsades välkomna av regiondirektör Stefan Hummel, försäljning och marknad och Lars Lundin, servicemarknadschef. Bilia Väst har 10 anläggningar och 1430 anställda. Sisjön är en VRE-anläggning (Volvo Retail Experience). Ombyggnaden var klar 2013.

Customer satisfaction har ökat från 70% till 90% under ett år. KOM är en satsning på Kvinnor Och Mångfald.

I däckhotellet förvaras 18.000 däck till 4500 bilar.


2015-10-09 Besök på Bildepån i Varberg AB

Familjeägt företag som firade 90-årsjubileum 2014. Nuvarande ägare är familjen Nilsson i tredje generationen. Företaget har 100 anställda och är åf för Volvo, Ford, Renault och Dacia och transportbilar från Ford och Renault samt tunga lastvagnar, som sedan i somras huserar i en helt ny anläggning.


2015-03-18 Provkörning av lastbilar på VCDC