20/11 - "Infrastruktur på såväl nationell som lokal nivå"

Anna Johansson

i Volvo Museum Auditorium

Riksdagsledamot, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg och f.d. infrastrukturminister.

Efter en kort introduktion följde en frågestund, som tog upp många viktiga och aktuella ämnen - järnvägsunderhåll, lastbilstransporter, bränslen etc.

Transportsystemet är nödvändigt för vår samhällsutveckling och vi står inför ett teknikskifte.

Yta, buller och välbefinnande är avgörande faktorer i stadsplaneringen.

25/10 provkörning på VCDC

30 medlemmar tog tillfället att provköra ett 20-tal nya personbilar i varierande modeller (V40, S-V-XC60, S-V-XC90, hybrider, AWD, diesel). Det blev snabba byten medan regnet öste ner och en kaffepaus passade bra.

---------------------------------------------------

Besök på Cyan Racing 12 juni

Ett 30-tal entusiaster hade tillfälle att besöka Cyan Racings nybyggda och ultramoderna kontor i Mölndal och fick lyssna på ägaren Christian Dahl, som med passion och kunskap berättade om verksamheten som han tog över 2004. Idag med ett 50-tal anställda. Man har bl a investerat i en egen värdefull simulator.

Cyan Racing vann VM på Nürnburger Ring för två veckor sedan. Vi fick se bilarna som nu stod i verkstaden för service, det var N Catsburg, Ted Björk och N Girolanis bilar.

PeO Jondelius började besöket med att berätta bakgrunden till Volvos tävlingsverksamhet och speciellt om Volvos deltagande i Monte Carlo-rallyt under tidiga 1960-talet. Flera av de närvarande kunde bidra med egen erfarenhet om tävlingsverksamheten.

Årsstämma 30 maj 2017

37 medlemmar deltog i årets stämma i Volvo Museums auditorium. Se protokoll, verksamhetsberättelse och ekonomiska rapporter.

PeO Jondelius har i ca 35 år bevakat och skrivit om Volvo Cars konkurrenter. Efter mötet kåserade han om besöket på årets Geneve-salong - det 87:e i ordningen och den enda som sker varje år. PeOs första besök på salongen var 1967. I år var det ett miljöfokus, men samtidigt många högpresterande bilar, eftersom de är mest lönsamma. Volvo introducerade sin XC60. Alla småbilar hade tagit ut svängarna med vassare design. Det var anmärkningsvärt många samgående affärer med kända märken.

Efter mötet gjorde Leif Rådeström reklam för Volvo Veteranbussklubb genom ett kompendium om Volvo Buss historik som fanns att ta med för intresserade.

Bussutflykt till Repslagarmuséet i Älvängen och SAABs museum i Trollhättan 20/4 2017

Muséets intendent Peter Bäckström hälsade oss välkomna och några veteraner berättade lite SAAB-

historia. Trollhättan stad äger 70% och SAAB Aero 30% i muséet. 2016 hade man 25.000 besökare.

Jubileumsutställning Jan Wilsgaard

Volvo Museum inbjuder medlemmarna till en specialutställning till minne av Jan Wilsgaard, legendarisk och mångårig chefdesigner hos Volvo Personvagnar. Utställningen består av ett antal skisser, foton och bilder från Jans verksamma yrkestid plus ett antal av de bilar han designade. Utställningen pågår till augusti 2017.

Ann-Sofie Hermansson på Volvo Museum

2016-10-25 besökte kommunstyrelsens ordförande i Göteborg - Ann-Sofie Hermansson - muséet för att hålla ett anförande med rubriken "Göteborg - en av de mest dynamiska städerna i Europa". Det var ett uppskattat besök.

2015-10-21 var det provkörning på Volvo Cars Democenter. Ca 25 medlemmar trotsade ett ruggigt Göteborgsväder.

2016-05-10 Årsstämma

45 medlemmar besökte årets stämma i Volvo Museums auditorium. Efter mötet lyssnade vi på Thomas Müller, Vice President Electrics/Electronics and Chassis, som berättade om projektet med förarlösa bilar (Autonomous Driving). Självkörande Volvobilar finns redan på svenska gatoroch senast 2017 kommer riktiga kunder att använda 100 självkörande Volvobilar på allmänna vägar - världens första storskaliga projekt med självkörande bilar! Detta är ett samarbete mellan Volvo Car Group, Transportstyrelsen, Trafikverket, Lindholmen Science Park och stöds av den svenska regeringen.

2016-03-14 Besök på Bilia Väst i Sisjön

Vi hälsades välkomna av regiondirektör Stefan Hummel, försäljning och marknad och Lars Lundin, servicemarknadschef. Bilia Väst har 10 anläggningar och 1430 anställda. Sisjön är en VRE-anläggning (Volvo Retail Experience). Ombyggnaden var klar 2013.

Customer satisfaction har ökat från 70% till 90% under ett år. KOM är en satsning på Kvinnor Och Mångfald.

I däckhotellet förvaras 18.000 däck till 4500 bilar.

2015-10-09 Besök på Bildepån i Varberg AB

Familjeägt företag som firade 90-årsjubileum 2014. Nuvarande ägare är familjen Nilsson i tredje generationen. Företaget har 100 anställda och är åf för Volvo, Ford, Renault och Dacia och transportbilar från Ford och Renault samt tunga lastvagnar, som sedan i somras huserar i en helt ny anläggning.

2015-03-18 Provkörning av lastbilar på VCDC